Co można grillować, czyli przepis na nieoczywiste potrawy z grilla!

Co można grillować, czyli przepis na nieoczywiste potrawy z grilla!

Długie letnie dni i ciepłe wieczory stwarzają wiele okazji do urządzania spotkań i przyjęć na świeżym powietrzu. Czas spędzony przy wspólnym stole i w doskonałym towarzystwie pozwala wzmacniać więzi i oderwać się od codziennych obowiązków. Gościom i domownikom zgromadzonym w ogrodzie warto zaserwować pyszne, nietypowe potrawy z grilla, które zapewnią przyjemne wrażenia smakowe. Jeśli szukasz przepisów i zastanawiasz się, co można smażyć na grillu, przygotowaliśmy dla Ciebie sporo inspiracji!

Poniżej znajdziesz ciekawe pomysły na przystawki na grilla, mięsne dania główne, ryby, przysmaki jarskie, a nawet desery do przygotowania nad ogniem! Z naszego artykułu dowiesz się też, jak grillować zdrowo i smacznie. Przygotuj się do sezonu grillowego i uzupełnij swoją książkę kucharską przepisami na nieoczywiste potrawy z rusztu!

Jak grillować, aby było smacznie i zdrowo?

Gdy tłuszcz ma kontakt z rozżarzonym węglem, wytwarzają się substancje rakotwórcze. Czynniki kancerogenne kryją się także w osmolonych, zwęglonych kawałkach żywności. Aby ograniczyć ściekanie tłuszczu do ognia i przypalanie dań, warto grillować z użyciem aluminiowych tacek albo specjalnych akcesoriów takich jak patelnie i woki. Dzięki wspomnianym przedmiotom ruszt urządzenia będzie też zdecydowanie bardziej czysty po gotowaniu.

Zdrowe i smaczne grillowanie wymaga także systematycznego mycia grilla. Brudny ruszt ze zwęglonymi resztkami zatrzymuje w sobie rakotwórcze substancje. Jeśli używane przez Ciebie urządzenie przeszło już niejedną imprezę i ma kiepski stan, zastanów się nad nabyciem nowego. Nowoczesne grille ogrodowe mają często dodatkowe półki, pokrywy, regulatory przepływu powietrza i termometry, co ułatwia przygotowywanie zdrowych potraw bez przypalania składników.

Jeżeli korzystasz ze sprzętu na węgiel, lepiej zrezygnuj z chemicznych podpałek. Zawierają one szkodliwe substancje, które trafiają na talerz razem z jedzeniem. Zdecydowanie korzystniejsze dla zdrowia są podpałki naturalne. Do rozpalenia grilla używaj wyłącznie węgla drzewnego, najlepiej z drzew liściastych.

Zamiast urządzeń na węgiel możesz zdecydować się na mniej brudzące grille elektryczne. W trakcie użytkowania takich sprzętów nie wydzielają się żadne rakotwórcze związki. Z pomocą modeli elektrycznych uda się też przygotować przekąski na grilla bez dymu na balkonie w bloku albo wtedy, gdy pogoda nie sprzyja rozpalaniu ognia w ogrodzie. Za czyste i ekologiczne uchodzą również grille gazowe. Ich użytkowanie jest bardzo proste, wymagają jednak zarezerwowania większej ilości wolnego miejsca niż modele elektryczne.

Aby ograniczyć ilość rakotwórczych substancji wytwarzających się podczas grillowania, do potraw warto przygotować specjalną marynatę z oleju, octu i ziół. Najlepiej stosować wysokiej jakości przyprawy takie jak rozmaryn, czosnek, tymianek i szałwia. Grillowane potrawy warto podawać z dodatkami zawierającymi sporo antyoksydantów – świeżymi warzywami, owocami i ziołami.

Pomysły na przekąski z grilla

Zastanawiasz się, co grillować na grillu elektrycznym, gazowym czy węglowym? Znudziły Ci się standardowe rozwiązania takie jak kiełbasa, kaszanka czy karkówka? Chcesz dodać organizowanej imprezie szczyptę wyrafinowania i nutę świeżości? Zdecyduj się na nietypowe przystawki na grilla, które łączą w sobie różne smaki, zapachy i kolory. Poniżej znajdziesz przepisy na przysmaki idealne na początek grillowej imprezy.

Szaszłyki z halloumi

Lekka przekąska, która doskonale komponuje się ze świeżymi owocami albo szklanką domowej lemoniady? Rozsmakuj się w szaszłykach z sera halloumi i poczuj się jak na greckich wakacjach!

 

Składniki:

  • 6 łyżek konfitury lub dżemu z pigwy
  • 3 łyżki wytrawnej sherry
  • 500 g sera halloumi
  • olej roślinny do posmarowania rusztu
  • ćwiartki cytryny

Rozpuść dżem razem z sherry i mieszaj do uzyskania konsystencji syropu. Pozostaw mieszankę do ostygnięcia. Pokrój halloumi na długie prostokątne paski o szerokości około 2 cm, a następnie ponownie na pół i nawlecz na cienkie patyczki do szaszłyków. Obficie posmaruj halloumi wcześniej przygotowaną glazurą.

Posmaruj ruszt grilla olejem. Zaczekaj, aż węgle zamienią się w żar. Grilluj szaszłyki przez 1-2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Przed podaniem skrop przygotowane przekąski z grilla odrobiną soku z cytryny.

Quesadilla z grilla

Kuchnia meksykańska również stanowi bogate źródło inspiracji w dziedzinie przystawek na grilla. Szybką i łatwą przekąską dla Twoich gości mogą być quesadille. Ser ciągnący się pomiędzy warstwami lekkich placków daje przyjemne wrażenia smakowe i łagodzi pierwszy głód.

 

Składniki:

  • 250g tartego sera cheddar lub innego żółtego
  • 4 grubo pokrojone pomidory
  • 1 zielona papryka drobno pokrojona
  • opcjonalnie ½ pęczka kolendry, liście grubo posiekane
  • 8 gotowych placków tortilli
  • olej do posmarowania rusztu

Ser, pomidory, paprykę i opcjonalną kolendrę włóż do miski. Składniki posyp ulubionymi przyprawami, np. czosnkiem, chili i oregano, a następnie dobrze wymieszaj. Podgrzej tortille w mikrofalówce. Rozłóż masę z serem na połówce każdego z placków. Złóż i dociśnij tortille tak, by uzyskać 8 półksiężyców.

Posmaruj ruszt grilla olejem. Na rozgrzaną powierzchnię kładź tortille. Smaż placki przez kilka minut, by były złote i chrupiące. Posmaruj ich wierzchnią stronę olejem i przewróć tortille. Zostaw placki na ruszcie na kilka minut. Gotowe tortille pokrój w trójkąciki. Podawaj z sosem czosnkowym, guacamole, keczupem lub salsą z pomidorów.

Pieczona kukurydza z serową panierką

Warzywo znane przede wszystkim w gotowanej wersji można przygotować również w pysznym, pieczonym wydaniu.

 

Składniki:

  • 6 kolb kukurydzy
  • 4 łyżki majonezu
  • oliwa z oliwek
  • 2 limonki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki lub pieprzu cayenne
  • 90 g parmezanu lub pecorino

Namocz nieobraną kukurydzę w zimnej wodzie na co najmniej 30 minut. Włóż do miski majonez, skrop go odrobiną oliwy, dodaj skórkę z obu limonek i sok z 1 owocu. Dobrze wymieszaj składniki. Nałóż mieszankę na 1 talerz i posyp papryką lub cayenne. Na drugim talerzu nasyp starty ser.

Rozgrzej ruszt i połóż na nim kukurydzę. Piecz warzywo przez 12-15 minut, od czasu do czasu obracając, aż łuski będą czarne i zwęglone. Obierz kukurydzę, a następnie obtocz ją kolejno w majonezie i serze.

Greckie souvlaki

Grecka przekąska jest sycąca i orzeźwiająca zarazem. Warto serwować ją wtedy, gdy na zewnątrz wciąż utrzymuje się wysoka temperatura i nie ma się jeszcze ochoty na cięższe potrawy z grilla.

 

Składniki:

  • 12 udek z kurczaka bez kości i skóry

Marynata:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • skórka i sok z 1 cytryny + 1 cytryna pokrojona w łódki do podania
  • 4 ząbki czosnku, zmiażdżone

Chlebki pita:

  • 250g białej mąki
  • saszetka drożdży instant (7-8g)
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek + trochę do natłuszczenia

Tzatziki:

  • ½ zielonego ogórka
  • 200g jogurtu greckiego
  • mały pęczek mięty, drobno posiekany
  • 1 mały ząbek czosnku, zmiażdżony
  • sok ½ cytryny

Sałatka

  • Sałata lodowa lub kapusta pekińska
  • 4 duże pomidory, posiekane
  • pół zielonego ogórka, posiekane
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie piórka

Wrzuć kurczaka do dużej miski i dodaj składniki marynaty, 1 łyżeczkę soli i dużo czarnego pieprzu. Dobrze wymieszaj, upewniając się, że każde udko jest dobrze pokryte przyprawami. Przykryj i schowaj do lodówki na co najmniej 3 godziny.

W misce wymieszaj palcami mąkę, drożdże, cukier i 1/2 łyżeczki soli. Dodaj 150 ml letniej wody i 2 łyżeczki oliwy z oliwek i wymieszaj z ciastem. Wyłóż na blat i ugniataj przez 8-10 minut. Naoliw ciasto i luźno przykryj je folią spożywczą w naoliwionej misce. Pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę lub do podwojenia wielkości. Ciasto podziel na cztery równe części. Rozwałkuj na cienkie kręgi. Przykryj ciasto arkuszami natłuszczonej folii spożywczej i pozostaw do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Przetnij ogórka wzdłuż na pół i wyjmij nasiona. Drobno posiekaj warzywo lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie połącz z pozostałymi składnikami tzatzików i szczyptą soli. Schłódź sos przed podaniem.

Nagrzej grilla. Pokrój kurczaka w grubą kostkę. Ponadziewaj mięso ciasno na patyczki.

Rozgrzej na grillu patelnię grillową i posmaruj chlebki pita olejem. Ułóż jeden z nich na patelni i piecz przez 3-4 minuty. Gdy spód się zarumieni, obróć pitę i piecz ją przez kolejne 3-4 minuty. W ten sposób przygotuj wszystkie chlebki.

Umieść szaszłyki z kurczaka na ruszcie i smaż przez 15-20 minut, regularnie smarując mięso oliwą. Szaszłyki należy obrócić w połowie gotowania. Przygotowanego kurczaka podawaj w ciepłym chlebku pita z dodatkiem tzatzików i sałatki z sałaty lub kapusty, pomidorów, ogórka i czerwonej cebuli.

Pizza z grilla

Co grillować, by zaskoczyć swoich gości na początku imprezy? Nietypowym, oryginalnym wyborem z pewnością okaże się pizza. Jak przygotować ją na grillu?

 

Składniki:

  • ½ gotowego ciasta na pizzę
  • 1 szalotka lub czerwona cebula pokrojona w półksiężyce
  • 2 łyżki białego octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, bardzo drobno pokrojone
  • garść pomidorów koktajlowych pokrojonych na pół lub w ćwiartki
  • 1 kulka mozzarelli
  • 10 listków bazylii
  • 10 pokrojonych czarnych oliwek

Umieść szalotki lub czerwoną cebulę w misce z 1 łyżką octu i odrobiną soli, aby je lekko zamarynować. Skrop jedną stronę pizzy oliwą z oliwek i posmaruj czosnkiem. Rozgrzej grilla do maksymalnej mocy. Połóż na nim kamień do pieczenia pizzy. Nagrzewaj go ok. pół godziny pod przykryciem. Połóż placek na nagrzanym kamieniu. Szybko wyłóż na niego pomidory, ser bazylię, cebulę i oliwki. Przykryj pokrywę grilla i piecz pizzę przez 15 minut.

Ziołowe rybne szaszłyki

Zastanawiasz się, co jeszcze można grillować na grillu? Prostą i zdrową przekąską będą aromatyczne szaszłyki z ryb i owoców morza. Marynowane w soku z cytryny, czosnku i zielonych ziołach, soczyste kąski zaostrzą apetyt i będą znakomitym wstępem do dalszego biesiadowania.

 

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok i otarta skórka z 1 cytryny
  • 1 cytryna pokrojona w ósemki, do podania
  • 2 ząbki czosnku, drobno starte
  • garść koperku, drobno posiekanego
  • garść natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 400 g polędwicy z dorsza bez ości i skóry, pokrojonej na 16 kawałków
  • 400g łososia bez ości i skóry, pokrojonego na 16 kawałków
  • 16 surowych krewetek królewskich
  • 16 liści laurowych

Drewniane szpikulce do szaszłyków namocz w wodzie, aby nie przypaliły się na grillu. Rozgrzej grill. W dużej misce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, czosnek, koperek i pietruszkę. Wymieszaj to wszystko z dorszem, łososiem i krewetkami. Dopraw ryby solą i pieprzem, a następnie wstaw do lodówki na godzinę. Na każdy szpikulec nadziewaj po 2 kawałki dorsza, 2 kawałki łososia, 2 krewetki i 2 listki laurowe. Piecz szaszłyki przez 8-10 minut. Regularnie obracaj przekąski, aby się nie przypaliły. Posyp gotowe szaszłyki skórką z cytryny i podawaj z kawałkami cytrusów.

Co można grillować na grillu – danie główne?

W przypadku dań głównych z grilla zdecydowanie królują potrawy mięsne. Można przygotowywać je na najróżniejsze sposoby, dostosowując rodzaj składników do preferencji gości.

Planujesz przyrządzić dania o mniejszej kaloryczności? Wybierz mięso drobiowe, które ma mniej tłuszczu niż wieprzowina. Drób wymaga też krótszej obróbki cieplnej. Lekkie i szybkie w przygotowaniu są także ryby.

Jak grillować zdrowo i smacznie? Zrezygnuj ze smażenia mięs wędzonych i peklowanych. Niezbyt zdrowe są także wędliny konserwowane azotynem sodu.

Na ruszcie warto piec mięsa w temperaturze otoczenia. Najlepiej wyjąć je odpowiednio wcześniej z lodówki.

Piersi z kurczaka a’la bruschetta

Smaczne, odświeżające danie inspirowane kuchnią włoską. Odpowiedni wybór dla wszystkich dbających o linię.

 

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • 4 piersi z kurczaka bez kości, bez skóry rozbite na równomierną grubość
  • 3 plasterki pomidorów, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka świeżo posiekanej bazylii
  • 4 plastry mozzarelli
  • świeżo starty parmezan do podania

W małej misce wymieszaj oliwę, połowę soku z cytryny, 1 łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczki pieprzu i oregano. Przełóż przyprawy do dużej zamykanej torebki wraz z kurczakiem. Zamknij mięso i wstaw do lodówki na 30 minut.

Rozgrzej grill na średni poziom, a następnie połóż na ruszcie kurczaka. Grilluj około 5-7 minut z każdej strony (pożądana temperatura wewnątrz mięsa to 165 stopni).

Połącz pomidory, czosnek, bazylię i pozostały sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Gdy kurczak jest jeszcze na grillu, przykryj każdą pierś 1 plasterkiem mozzarelli i grilluj po przykryciem, aż ser się rozpuści. Posmaruj kurczaka z mieszanką pomidorów. Posyp piersi parmezanem i podawaj.

Grillowany kurczak z rabarbarem i morelami

Mięsno-owocowa, słodko-wytrawna propozycja na lato.

 

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 2 szklanki posiekanego świeżego lub mrożonego rabarbaru
  • 3/4 szklanki ketchupu
  • 2/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki dżemu z moreli
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • 1/4 szklanki melasy
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chipotle
  • 5 łyżeczek wybranej przyprawy do grilla
  • 1,25 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 12 podudzi z kurczaka

W dużym rondlu rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj cebulę. Gotuj do miękkości, co chwilę mieszając. Dodaj czosnek i gotuj przez minutę. Do rondla włóż rabarbar, ketchup, wodę, dżem, ocet, melasę, musztardę, paprykę chipotle, 1 łyżeczkę przyprawy do grilla, 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Doprowadź składniki do wrzenia. Zmniejsz ciepło i duś mieszaninę bez przykrycia 8-10 minut, aż rabarbar zmięknie. Ostudź składniki i zmiksuj w blenderze. Odłóż 2 szklanki sosu.

W miseczce zmieszaj pozostałą część przyprawy do grilla, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Posyp mieszanką kurczaka. Grilluj kurczaka na lekko natłuszczonym ruszcie przez 15 minut na średnim ogniu, pod przykryciem. Obracaj kawałki mięsa. Grilluj do momentu, aż termometr wskaże 170-175 stopni wewnątrz mięsa (czyli ok przez 15-120 minut). Podczas smażenia smaruj kurczaka od czasu do czasu pozostałym sosem owocowym. Podawaj z resztą sosu.

Burgery z grilla

Grillowa klasyka w słodko-słonym wydaniu.

 

Sos:

  • 1 szklanka ketchupu
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki cukru białego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki melasy
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1,5 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 1/4 łyżeczki soli
  • opcjonalne ¼ łyżeczki dymnego aromatu
  • 1/8 łyżeczki pieprzu

Hamburgery:

  • 1 duże jajko, lekko ubite
  • 1/3 szklanki płatków owsianych instant
  • 1/4 łyżeczki posiekanej cebuli
  • 1/4 łyżeczki soli czosnkowej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 6 bułek do hamburgerów
  • pokrojone na plasterki pomidory, ogórki konserwowe, czerwona cebula i ser żółty
  • zielona sałata

W małym rondelku wymieszaj składniki sosu. Doprowadź je do wrzenia. Zdejmij garnek z ognia. Odstaw 1 szklankę sosu barbecue do burgerów.

W dużej misce wymieszaj jajko, płatki owsiane, 1/4 szklanki pozostałego sosu barbecue, cebulę, sól czosnkową, pieprz i sól. Dodaj wołowinę i dobrze wymieszaj. Uformuj 6 kotletów.

Grilluj mięso pod przykryciem na średnim ogniu, aż termometr wskaże 160°, po 6-8 minut z każdej strony, podlewając połową szklanki sosu barbecue przez ostatnie 5 minut. Podawać na bułeczkach z zieloną sałatą, pomidorem, ogórkiem, cebulą, serem oraz sosem barbecue.

Stek z ziołowym sosem

Idealny wybór na niedzielny obiad przygotowany na grillu.

 

Składniki:

  • 800-gramowy stek wołowy
  • 4 cm kawałek imbiru (20 g), starty
  • po 2 łyżki sosu sojowego i oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula, posiekana
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 szklanka mięty, liści szałwii i liści jarmużu

Włóż wszystkie składniki poza mięsem do blendera, dopraw solą i pieprzem, a następnie zmiksuj, aż utworzy się zielona pasta. Posmaruj uzyskanym sosem stek, a resztę mieszanki odłóż na bok.

Mocno rozgrzej grill. Połóż na nim stek i smaż przez 3-4 minuty z każdej strony. Odstaw na 5 minut, by odpoczął pod folią aluminiową. Pokrój stek i podawaj z pozostałym zielonym sosem.

Żeberka z grilla w sosie BBQ

Pyszne mięso w słodkawym sosie doskonale komponuje się ze schłodzonym piwem.

 

Składniki:

  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki chili w proszku
  • 3 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 3kg żeberek wieprzowych

Glazura:

  • 1 szklanka sosu sojowego
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2/3 szklanki ketchupu
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki mielonego świeżego imbiru

Wymieszaj pierwsze 6 składników. Natrzyj nimi żeberka. Wstaw mięso do lodówki na 30 minut, by marynowało się pod przykryciem. Szczelnie owiń żeberka w duże kawałki folii aluminiowej. Grilluj mięso pod przykryciem przez 1-1,5h na średnim ogniu.

W dużym garnku połącz składniki glazury. Gotuj je bez przykrycia na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, od czasu do czasu mieszając.

Ostrożnie usuń folię z żeberek. Umieść żeberka bezpośrednio na ruszcie. Posmaruj je niewielką ilością glazury. Grilluj mięso pod przykryciem na średnim ogniu przez 25-30 minut, od czasu do czasu przewracając i smarując glazurą.

Wyjątkowo soczyste żeberka przygotujesz w grillu kamado. Więcej na temat tego rodzaju urządzeń dowiesz się z naszego artykułu „Jaki grill ogrodowy wybrać?”.

Co można grillować oprócz mięsa?

Na grillu przygotujesz nie tylko różne rodzaje potraw mięsnych, ale też ryby, owoce morza, sery, dania wegańskie, warzywa i owoce. Jakie są najciekawsze bezmięsne przepisy? Sprawdź, co można grillować oprócz mięsa.

Pstrąg grillowany w gazecie

Nietypowa forma przygotowania potrawy intryguje i rozbudza apetyt.

 

Składniki:

  • 2 całe pstrągi, wypatroszone i oczyszczone
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 1 świeże czerwone chili, opcjonalnie
  • 6 świeżych, mrożonych lub suszonych liści limonki
  • 4 limonki
  • oliwa z oliwek

Rozgrzej grill, aby był gorący. Opłucz rybę pod zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Odkręć łodyżki od pęczka kolendry i umieść w tłuczku i moździerzu, pozostawiając liście do przybrania. Usuń twarde zewnętrzne liście z trawy cytrynowej, przytnij i dodaj do zaprawy.

Obierz, pokrój w plastry i dodaj czosnek i imbir, następnie pokrój w plastry i dodaj chilli (jeśli używasz). Dodaj liście limonki, a następnie lekko je zmiażdż, aby uwolnić smak.

Do każdego pstrąga weź duży podwójny arkusz gazety i wyłóż papierem do pieczenia. Pokrój 3 limonki, a następnie umieść linię plasterków na środku każdej gazety. Ułóż rybę na wierzchu i napełnij ją połową mieszanki ziołowej, dopraw solą morską i skrop olejem. Na wierzch dodaj więcej plasterków limonki i skrop oliwą i solą.

Owiń gazetę i zawiąż sznurkiem. Obie paczki namocz w wodzie. Grilluj bez przykrycia przez 30 minut lub do momentu, gdy ryba będzie jędrna. Wyjmij rybę z papieru, skrop sokiem z cytryny, posyp liśćmi kolendry i podawaj z ćwiartkami limonki.

Marynowany łosoś z grilla

Przepis dla miłośników orientalnych smaków i lekkich potraw z grilla.

 

Składniki:

  • 2 laski świeżej trawy cytrynowej
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 5 cm kawałek świeżego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ małej butelki ciemnego sosu sojowego
  • 1 duży filet z łososia (około 1kg), bez łusek i bez ości
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 4 dymki
  • 2 limonki

Zmiażdż trawę cytrynową w moździerzu. Drobno pokrój łodygi kolendry. Obierz i drobno zetrzyj imbir i czosnek. Wymieszaj trawę cytrynową, łodygi kolendry, imbir i czosnek z sosem sojowym, a następnie natrzyj mieszanką filet z łososia. Pozostaw rybę do zamarynowania na około godzinę w plastikowej torebce lub na tacy pokrytej folią spożywczą.

Rozgrzej grill do najwyższej temperatury. Wyjmij łososia z marynaty, posmaruj miodem i grilluj przez 10 minut.

Papryczki chilli obierz z pestek i drobno pokrój z dymką. Posyp rybę warzywami i liśćmi kolendry. Polej całość sokiem wyciśniętym z limonki.

Tacos z krewetkami Mojito

Chrupiące tacos z krewetkami łączą w sobie klasyczny kubański koktajl mojito z pikantnym meksykańskim street foodem. To idealna, orzeźwiająca propozycja na letniego grilla.

 

Składniki:

  • 400 g obranych, surowych krewetek jumbo king
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 łyżeczka startej skórki z limonki
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 8 zwykłych mini tortilli
  • ćwiartki limonki, do podania

Do salsy:

  • 150 g drobno posiekanego ogórka
  • 150g drobno posiekanych pomidorów
  • 1 papryczka chili, drobno posiekana
  • 1 łyżka białego rumu
  • 2 dymki, drobno pokrojone

Surówka:

  • 75g majonezu
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1 łyżka białego rumu
  • 400 g białej kapusty, drobno posiekanej
  • 2 dymki, drobno pokrojone
  • 30g świeżych liści mięty, grubo posiekanych

Do miski wrzuć krewetki, czosnek, skórkę z limonki, paprykę, oliwę z oliwek i wymieszaj. Przykryj i marynuj w lodówce przez 30 min. Wymieszaj wszystkie składniki salsy i odstaw. W przypadku surówki połącz majonez, sok z limonki i rum, aby uzyskać gładki dressing. Dodaj posiekaną kapustę, dymkę i większość mięty, pozostawiając kilka listków do przybrania.

Rozgrzej grilla lub patelnię grillową. Gotuj krewetki z dala od dużych płomieni lub na małym ogniu przez 2-3 minuty, obracając regularnie szczypcami, aż będą lekko zwęglone i ugotowane.

Podpiecz krótko tortille na gorącym grillu lub patelni, aby się rozgrzały. Nałóż na placki surówkę, krewetki, salsę i resztę mięty. Podawaj z ćwiartkami limonki.

Wegańskie burgery

Klasyczny fast food w bezmięsnym, zdrowszym wydaniu.

 

Składniki:

  • 400 g puszka ciecierzycy
  • 340 g puszka kukurydzy
  • łyżka natki pietruszki
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • 1 cytryna
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej + dodatkowo do posypania
  • olej rzepakowy
  • 1 mała okrągła sałata
  • 2 duże dojrzałe pomidory
  • keczup
  • 4 pełnoziarniste bułki burgerowe

Odcedź ciecierzycę i kukurydzę, a następnie zmiksuj w blenderze. Dodaj natkę pietruszki, przyprawy, mąkę i szczyptę soli. Zetrzyj skórkę cytryny i dodaj do reszty składników. Mieszaj masę, aż się połączy.

Na posypanym mąką blacie uformuj z mieszanki warzywnej 4 placki o grubości ok. 2 cm. Wstaw je do lodówki na 30 minut, aby zastygły.

Rozgrzej odrobinę oleju na patelni grillowej i smaż na niej kotleciki przez 10 minut, aż się zarumienią, od czasu do czasu obracając.

Przygotuj listki sałaty, pokrój pomidory w plasterki. Opiecz bułki na grillu. Na spodzie każdej z nich rozsmaruj dużą porcję keczupu. Połóż na sosie warzywne burgery, kilka plastrów pomidora, liść sałaty i drugą część bułki.

Grillowane warzywa

Co jeszcze można grillować oprócz mięsa? Na ruszcie można przygotować różnego rodzaju warzywa – cukinię, paprykę, bakłażany, szparagi, marchewkę, pomidory i wiele innych. Pokrojone w słupki czy plasterki składniki grilluj na tacce skropionej oliwą, bezpośrednio na ruszcie albo przygotuj z nich warzywne szaszłyki. Grillować możesz również pieczarki, np. w wersji nadziewanej camembertem.

Faszerowane bataty z grilla

Pyszne, sycące bataty mogą być serwowane osobno albo jako dodatek do przyrządzonych dań.

 

Składniki:

  • 4 duże bataty
  • oliwa z oliwek
  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • 125 g sera gouda lub cheddar
  • szczypiorek
  • 1-2 świeże czerwone chili
  • kwaśna śmietana do podania

Umieść węgle po przeciwnych stronach grilla, aby utworzyć dwie ściany grzewcze. Stworzy to sekcje gorącego, bezpośredniego ciepła po bokach, z pośrednim, chłodniejszym obszarem pośrodku, aby zapewnić stałe ciepło przez cały czas gotowania. Przykryj grill pokrywą i pozwól mu się rozgrzać do temperatury około 175°C.

Wyszoruj bataty, a następnie natrzyj je odrobiną oleju i sporą szczyptą soli morskiej. Ułóż na środku grilla, przykryj pokrywą i piecz przez około 1 godzinę lub do miękkości w środku i chrupkości na zewnątrz.

W międzyczasie usmaż bekon na patelni do uzyskania złotego i chrupiącego koloru, a następnie odstaw na później. Przetnij bataty, posyp je boczkiem i startym serem. Włóż warzywa na grilla i zostaw je na nim przez 5 minut pod przykryciem. Pokrój drobno szczypiorek i chili, a następnie posyp nimi bataty. Podawaj danie z łyżką kwaśnej śmietany.

Szaszłyki z tofu i ananasa

Orzeźwiająca, lekka propozycja dla wegan i wegetarian.

 

Składniki:

  • 396 g tofu
  • 1/2 średniego ananasa
  • drobno starta skórka i sok z 1 limonki
  • 3 cm kawałek świeżego korzenia imbiru, obranego i drobno startego
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • mała garść listków mięty, posiekanych
  • 3 czerwone papryczki chilli, bez pestek i drobno posiekane
  • 4 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 100 g cukru brązowego
  • 150 ml soku ananasowego
  • 2 łyżki stołowe sosu sojowego
  • sok z limonki

Połóż tofu na dużym talerzu wyłożonym kilkoma arkuszami papieru do pieczenia. Połóż kolejny płaski talerz (lub deskę do krojenia) na wierzchu i obciąż czymś ciężkim, wystarczy duża patelnia lub kilka puszek. Odstaw na 30 min. W ten sposób odciśniesz nadmiar wilgoci z tofu, czyniąc je twardszym i łatwiejszym do gotowania.

W międzyczasie zrób glazurę. Podgrzej chilli, czosnek i cukier na średniej patelni, aż cukier się roztopi i zacznie bulgotać. Dodaj sok ananasowy i sos sojowy. Gotuj, mieszając przez 8-10 minut, aż osiągniesz konsystencję syropu. Dodaj sok z limonki i zdejmij z ognia.

Wyciśnij tofu, osuszysz świeżym ręcznikiem kuchennym i podziel na 12 kawałków. Pokrój ananasa na kawałki podobnej wielkości. Umieść tofu w misce ze skórką i sokiem z limonki, imbirem, oliwą, pieprzem i solą. Wymieszaj składniki i odstaw do lodówki na 30 minut. Nadziewaj na patyczki naprzemiennie tofu i ananasa.

Na ruszcie połóż tackę albo duży arkusz folii, na wierzchu ułóż szaszłyki. Posmaruj przygotowywane przekąski z grilla glazurą. Grilluj szaszłyki na dużym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas obracając i smarując kolejną warstwą glazury. Podawaj z pozostałym sosem i posyp miętą na wierzchu.

Klasyczne s'mores

Zakończ grilla lub ognisko słodkim, lepkim deserem. Przygotuj klasyczne s'mores – kanapki z herbatnikami, czekoladą i piankami marshmallows. Ten amerykański smakołyk przyrządzisz w ciągu kilku minut. Do opiekania pianek świetnie nadają się paleniska Ofyr. Pozwalają one na pieczenie łakoci bezpośrednio nad ogniem.

Składniki:

  • 8 herbatników
  • 8 kawałków mlecznej czekolady
  • 4 pianki

Nabij pianki na patyczki i opiekaj na złoto nad ogniem. Połóż na każdym z herbatników kawałek mlecznej czekolady. Połóż na 4 herbatnikach upieczone pianki i przykryj je pozostałymi ciastkami, tworząc słodkie kanapki.

Szukasz grilla pozwalającego przygotowywać przekąski bezpośrednio nad ogniem? Sprawdź nasze zestawienie Top 15 najlepszych grilli ogrodowych! Ranking prezentuje rozmaite modele urządzeń do gotowania w ogrodzie, w tym nowoczesne grille-paleniska.

Banany z rumem i karmelem

Kolejny deser z grilla, który może być słodkim zwieńczeniem przyjęcia w ogrodzie, to banany z rumem i karmelem. Przepis warto wykorzystać w trakcie spotkań w gronie dorosłych.

Składniki:

  • 50g miękkiego masła
  • 40g brązowego cukru
  • 1-2 łyżeczki melasy lub sosu karmelowego
  • 1-2 łyżki rumu
  • 6 nieobranych bananów
  • lody do podania – waniliowe, kokosowe albo czekoladowe

Masło wymieszaj z cukrem, melasą lub sosem, a następnie dodaj rum. Zrób lekkie nacięcia na skórce bananów od wewnętrznej krzywizny. Rozprowadź łyżkę maślanej mieszanki na każdym owocu. Owiń banany folią aluminiową. Ułóż je wygiętą stroną do góry na żar. Piecz owoce przez 15 minut, raz obracając je podczas gotowania. Lepkie, skarmelizowane banany wyjęte ze skórki podawaj z gałką lodów.

Grillowane truskawki

Truskawki z grilla to przepis na przyjęcia w rodzinnym gronie. Pokochają je zarówno dorośli, jak i dzieci.

Składniki:

  • 400g truskawek w całości, bez szypułek
  • 2 łyżeczki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 1½ łyżki brązowego cukru
  • 100g miękkiego sera twarogowego
  • 75ml śmietanki 30%
  • garść małych listków świeżej bazylii lub mięty

Rozpal grill i poczekaj, aż płomienie wygasną lub rozgrzej grill do wysokiej temperatury. Nabij truskawki na szpikulce do szaszłyków. Posmaruj owoce olejem, ułóż na ruszcie i posyp połową cukru. Piecz przez 3-4 minuty, a następnie odstaw do ostygnięcia.

Przełóż do miski twaróg, śmietanę i pozostały cukier. Ubijaj składniki na gładką masę. Posyp bazylią lub miętą truskawki i podawaj z sosem śmietankowym.

Zastanawiasz się, co można grillować, by zaskoczyć swoich gości nietypowymi przysmakami? Zainspiruj się wyżej przedstawionymi przepisami i przygotuj kolorowe, orzeźwiające i aromatyczne potrawy. Mięsna klasyka, wegański street food, a może oryginalny deser pieczony nad ogniem? Wybierz dowolne receptury i stwórz pyszne, niebanalne menu na letniego grilla!

Bestsellery
Fotel rozkładany Bondi Lava
Fotel rozkładany Bondi Lava

2 250,00 zł

szt.
Leżak aluminiowy Delta Lava
Leżak aluminiowy Delta Lava

3 350,00 zł

szt.
Zestaw obiadowy 4 os. Elle Belt
Zestaw obiadowy 4 os. Elle Belt

10 750,00 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium