Producenci

Sezon na grilla – jak robić go najlepiej?

Sezon na grilla – jak robić go najlepiej?

Grillowanie to przyjemna forma spędzania czasu w gronie rodzinnym lub wśród przyjaciół. Wypoczynek na świeżym powietrzu, zapach pieczonych na ruszcie smakołyków i dobre towarzystwo sprawiają, że Polacy grillują w każdy ciepły weekend i nie tylko. Jeśli chcesz stworzyć miejsce do grillowania w ogrodzie, sprawdź, o czym powinieneś pamiętać. 

Grillowanie w ogrodzie – od czego zacząć?

Zanim rozpocznie się grillowanie, powinno się przygotować bezpieczne miejsce do gotowania na świeżym powietrzu. Grill powinien być ustawiony z dala od przedmiotów i roślin, które mogłyby zająć się ogniem, a także w odpowiedniej odległości od kącika wypoczynkowego, by dym nie dokuczał domownikom i gościom w czasie spożywania posiłków. Dodatkowo odległość zmniejszy ryzyko przypadkowego przewrócenia grilla lub poparzenia dzieci bawiących się w ogrodzie. Jeżeli wybiera się grill na kółkach, w zależności od pogody i kierunku wiatru można go przestawić w dogodniejsze miejsce. W przypadku grilla umieszczanego na stałe, na przykład zbudowanego z betonowych płyt lub cięgieł, powinno się ustawić go co najmniej metrów od miejsca wypoczynku. Dzięki temu uniknie się problemów z dymem i zyska się możliwość doglądania dań na ruszcie. 

Przed rozpoczęciem grillowania powinno się przygotować akcesoria do przyrządzania mięs, kiełbasek, szaszłyków itp. Przydatne są zwłaszcza szczypce do grilla, wykonane ze stali nierdzewnej z silikonową, odporną na nagrzewanie rączką. Do dużych szaszłyków przydają się długie, metalowe szpikulce, natomiast rożen umożliwi przygotowanie smacznego kurczaka z grilla. Do grillowania na klasycznym ruszcie powinno się przygotować aluminiowe tacki, na które spłynie tłuszcz. Jeżeli grilluje się na płycie wokół paleniska, tacka jest zbędna. W tym przypadku przydatna jest szpachelka metalowa, dzięki której usunie się resztki żywności z płyty grzewczej i wyrzuci się je wprost do ognia. Przydatna jest też torba na drewno, w której umieści się opał do grilla holenderskiego.

Kolejną ważną kwestią jest podpałka. Polecana jest podpałka ekologiczna ze sprasowanych trocin, która jest wykonana z naturalnych i bezpiecznych dla zdrowia materiałów. Podpałki płynne i nasączane substancjami łatwopalnymi są szkodliwe, gdyż podczas ich spalania wytwarzają się związki rakotwórcze. Klasyczny grill ogrodowy opala się węglem drzewnym lub brykietem. Węgiel drzewny rozpala się szybciej, jednak brykiet dłużej utrzymuje temperaturę. Jeżeli zamierza się grillować przez co najmniej kilka godzin, brykiet sprawdzi się lepiej, choć na początek można rozgrzać grill przy użyciu węgla drzewnego. Grill z otwartym paleniskiem opala się drewnem - ważne jest, by drewno było suche. Zabronione jest spalanie drewna pokrytego farbą, impregnatem, płyt wiórowych i innych materiałów, które wydzielają rakotwórcze związki, wnikające do grillowanych dań.

Rodzaje grillów

Grille ogrodowe dzielą się na kilka rodzajów. Tanie i popularne są grille metalowe z okrągłym paleniskiem i cienkimi nóżkami. Są to modele nietrwałe, dlatego rzadko służą dużej niż przez jeden sezon. Znacznie solidniejszy jest grill żeliwny ogrodowy. Jest wykonany z wytrzymałego metalu, dlatego umieszcza się na nim większy ruszt, na którym można przygotować więcej potraw. Kominek ogrodowy jest wykonany z betonowych elementów, z których tworzy się palenisko, boczne ściany i komin odprowadzający dym. Konstrukcja jest trwała, lecz jest przestawianie w inne miejsce jest niemożliwe.

Grill z otwartym paleniskiem jest alternatywą dla klasycznych grillów ogrodowych. Misa grzewcza znajduje się po środku płyty grzewczej, na której przyrządza się dania. Nad otwartym ogniem można piec kiełbaski, pianki dla dzieci, a także robić szaszłyki i kociołki z pieczonkami. Taki grill w ogrodzie to rozwiązanie pośrednie między miejscem na ognisko a zwykłym grillem. Do wyboru ma się również grille gazowe i elektryczne. Gotowanie na nich jest zdrowsze ze względu na brak wydzielania się rakotwórczych związków. Minusem urządzeń tego typu jest brak aromatu, który pobudza apetyt i sprawia, że dania z grilla są tak smaczne.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl