Grill gazowy czy węglowy? Porównanie obu typów

Grill gazowy czy węglowy? Porównanie obu typów

Spokojny dzień, poświęcony na grillowaniu brzmi jak idealny przepis na relaks w gronie bliskim. Bez względu na to, czy na spotkaniu będą obecni wyłącznie domownicy, czy też planujesz urządzić ogrodowe przyjęcia, kluczową kwestią będzie jedzenie. Dobrze wypieczone mięso, warzywa, a nawet owoce mają niepowtarzalne smaki i aromaty. Rodzi się jednak pytanie – jaki grill lepszy gazowy czy węglowy? Postaramy się podpowiedzieć, biorąc pod uwagę zarówno wady, jak i zalety produktów.

Czym cechują się grille gazowe?

Zastanawiasz się, co lepszy grill gazowy czy węglowy? Grille gazowe należą do rzadziej wybieranych, jednak to niekoniecznie stanowi wadę. Bardzo łatwo je rozpalić (oraz szybko!), co przekłada się na większy komfort użytkowania. Choć cena jest wyższa, tak jest to inwestycja, która zapewnia wygodę i możliwość lepszej kontroli nad przygotowanymi potrawami. Więc przy wyborze grill gazowy czy węglowy, ten pierwszy zdecydowanie zyskuje przewagę, jeśli zależy Ci na większych możliwościach i łatwości obsługi. Moc palników jest dostosowywana do potrzeb, ponadto zasilanie gazem ziemnym lub propanem sprawia, że żmudne, powolne rozpalanie odejdzie w niepamięć. Dodatkowo, jest to opcja szczególnie zalecana, gdy lubisz grillować nie tylko mięso, ale i składniki delikatniejsze – takie jak sery czy warzywa.

Charakterystyka grilla węglowego

Przy dyspucie grill węglowy czy gazowy, ten pierwszy wciąż zyskuje wielu zwolenników. Jest to tańsza opcja, ponadto jest też i ogólnodostępna. Jednak stale trzeba pamiętać o konieczności żmudnego rozpalania z użyciem węgla drzewnego lub brykietów – w procesie spalania wytwarza się żar, z użyciem którego przyrządza się potrawy. Proces grillowania jest dłuższy i wymaga pilnowania. Nie ma tutaj możliwości kontroli temperatury ani równomiernego przypiekania produktów. Bez czuwania nad grillem gazowym łatwo można spalić dania lub też podać na wpół surowe.

Grill gazowy czy węglowy jest zdrowszy?

Choć pod kątem wygody i możliwości kontroli obróbki termicznej zdecydowanie wygrywa grill gazowy, tak węglowy nie pozostaje daleko w tyle. Stanowi klasyczne rozwiązanie po które sięga wiele osób ze względu na zwyczajną sympatię do tego typu rozwiązań i konieczności stałego pilnowania. Jednak odpowiedzi na to, czy grill gazowy czy węglowy umożliwia przyrządzania zdrowszego jedzenia mogą rozczarować wiele osób. Bowiem także w tej kwestii grill gazowy lepiej się sprawdza. W trakcie spalania węgla i brykietów, wytwarzane są szkodliwe substancje smoliste, które łatwo mogą przeniknąć do pożywienia. Co istotne, w przypadku używania grilla gazowego nie trzeba stosować żadnych dodatkowych substancji chemicznych, które działają szkodliwie na ludzkie zdrowie.

Jeśli obawiasz się, że na grillu gazowym jedzenie nie zyska charakterystycznego, lekko wędzonego posmaku, tak jesteś w błędzie. Za te doznania odpowiada przede wszystkim przygotowanie na świeżym powietrzu, skapujący tłuszcz z potrawy i liczne marynaty oraz sosy – a nie szkodliwy, brykietowy dym.

Bestsellery
Fotel rozkładany Bondi Lava
Fotel rozkładany Bondi Lava

2 250,00 zł

szt.
Leżak aluminiowy Delta Lava
Leżak aluminiowy Delta Lava

3 350,00 zł

szt.
Zestaw obiadowy 4 os. Elle Belt
Zestaw obiadowy 4 os. Elle Belt

10 750,00 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium