Jaki grill ogrodowy wybrać?

Jaki grill ogrodowy wybrać?

Grillowanie to nie tylko zdrowy sposób przygotowywania potraw, ale też podstawa miło spędzonych letnich wieczorów. Zanim na dobre rozpocznie się sezon grillowy, warto zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt. Węglowy, gazowy, a może elektryczny? Na rynku jest sporo różnych modeli, nie brakuje też ciekawych rozwiązań w postaci palenisk i specjalnych patelni. Zastanawiasz się, jaki grill wybrać? Poznaj zalety i wady każdego z typów urządzeń. Podpowiadamy też, czym kierować się przy zakupie odpowiedniego grilla do ogrodu lub na balkon oraz czym możesz go zastąpić.

Czym charakteryzuje się dobry grill ogrodowy?

Pieczenie na ruszcie to niebywale uniwersalna technika gotowania. Możemy grillować mięsa, ryby, sery, warzywa, a nawet owoce. Podczas takiej uczty każdy bez wyjątku znajdzie coś pysznego dla siebie, zarówno mięsożerca, jak i wegetarianin. Potrawy z grilla będą odpowiednie dla dzieci, alergików i osób dbających o linię. W dodatku przygotujemy je niemalże wszędzie – na łonie natury, w ogrodzie, na tarasie, a nawet na balkonie.

Grillowanie nie wymaga dużej przestrzeni. Wystarczy kilka metrów kwadratowych, by zacząć przygotowywać specjały na ruszcie. Nie trzeba też zmywać sterty naczyń. Potrawy podamy na papierowych talerzach czy tackach, zyskując dodatkowy czas na relaks.

Wszystkie wyżej opisane zalety sprawiają, że zdecydowanie warto mieć grill ogrodowy w swoim ogrodzie, na działce, tarasie lub balkonie. Słoneczne dni i cudowna aura letnich wieczorów zachęcają do spędzania czasu na świeżym powietrzu z rodziną i przyjaciółmi. Możesz umilić te chwile, przygotowując przysmaki na ruszcie.

Jakie cechy wyróżniają dobre grille ogrodowe? Najbardziej pożądanym atutem będzie stabilność. Podczas zakupów sprawdź, ile nóżek ma grill i czy są solidnie do niego przymocowane. Sprzęt do pieczenia na ruszcie nie może się chwiać, by dało się go bezpiecznie używać.

Ważną cechą dobrego grilla ogrodowego jest też mobilność. Możliwość swobodnego przestawiania sprzętu to spore udogodnienie. Przesuwanie grilla ułatwiają kółka, szczególnie gdy model jest ciężki. Sprawdź, czy danym sprzętem uda się swobodnie i bezpiecznie manewrować.

Najlepsze grille ogrodowe łatwo się czyści. Część modeli składa się z elementów możliwych do mycia w zmywarce. Dobrze, gdy do grilla nie przywierają kawałki jedzenia. Ponadto podczas zakupów warto zwrócić uwagę na jakość tworzywa, z jakiego jest wyprodukowane urządzenie. Im solidniejszy materiał, tym dłużej posłuży Ci dany model. A jak prezentują się zalety i wady poszczególnych rodzajów sprzętów? 

 

Grille elektryczne

Aby rozpocząć grillowanie, wystarczy włączyć urządzenie i ustawić odpowiednią temperaturę. Na rynku znajdziesz sporo modeli różniących się rozmiarem czy kształtem. Możesz więc dopasować sprzęt do posiadanej przestrzeni albo liczby domowników. Uda się odszukać także modele energooszczędne pobierające mniejsze ilości prądu.

Grille elektryczne – plusy:

  • nie trzeba ich rozpalać
  • kompaktowe i proste w obsłudze
  • idealne rozwiązanie na balkon
  • grillowanie bez ognia i dymu
  • można korzystać z urządzenia przez cały rok
  • potrawy przygotowywane na grillach elektrycznych są zdrowsze niż te przyrządzone na tradycyjnych, dlatego że tłuszcz nie skapuje na węgiel
  • równomierne smażenie bez przywierania
  • proste czyszczenie

Elektryczne grille – minusy:

  • wymagają dostępu do sieci
  • swobodę korzystania z grilla elektrycznego ogranicza określona długość kabla
  • grillowane dania nie mają charakterystycznego dymnego posmaku kojarzonego z grillem węglowym

Grille gazowe

Takie sprzęty można zabrać ze sobą niemal wszędzie, nie tylko na przydomowe podwórko. Ich powierzchnia do przygotowania żywności jest ogrzewana przez ogień z palników, do których zostaje doprowadzony gaz z butli.

Grille gazowe – plusy:

  • łatwa obsługa
  • nie trzeba cały czas stać przy grillu i go pilnować
  • jedzenie na ruszcie nie ma bezpośredniego kontaktu z płomieniami
  • można używać ich wygodnie niezależnie od pogody
  • nie trzeba kupować dodatkowo węgla ani brykietu
  • grillowanie jest czystsze, bez popiołu i brudnych rąk
  • ciepło równomiernie się rozprowadza i szybko uzyskuje się pożądaną temperaturę
  • mobilność
  • możliwość stworzenia kilku stref o różnych temperaturach
  • szybkie i łatwe czyszczenie

Gazowe grille – minusy:

  • podłączenie butli gazowej do grilla wymaga posiadania odpowiednich umiejętności
  • zajmują sporo miejsca
  • dość wysoka cena

Grille węglowe

Klasyczny grill na węgiel jest znany chyba wszystkim. Do specjalnego pojemnika wsypuje się węgiel lub brykiet, rozpala się go, a nad żarem kładzie się ruszt. To zdecydowanie opcja dla miłośników sprawdzonych rozwiązań i tradycyjnego grillowania.

Grille węglowe – plusy:

  • prawie każdy już przekonał się w praktyce, jak się go używa
  • efekt lekkiego podwędzenia potraw nadaje ciekawe walory smakowe
  • szczególny klimat, który towarzyszy jego użytkowaniu
  • mobilność i duża swoboda wyboru miejsca grillowania
  • niska cena

Grille na węgiel – minusy:

  • konieczność samodzielnego rozpalania
  • grille węglowe brudzą bardziej niż inne
  • trudność utrzymania w czystości
  • konieczność zakupu węgla lub brykietu
  • tłuszcz skapuje na rozgrzany węgiel, wydzielają się wówczas substancje szkodliwe dla zdrowia, które mogą przenikać do jedzenia
  • trudno utrzymać pożądaną temperaturą, a potrawy mogą łatwo się spalić
  • nie nadają się na balkon z powodu dymu, który może przeszkadzać sąsiadom

Alternatywa dla grilla – paleniska ogrodowe

Zastanawiasz się, co może zastąpić grille ogrodowe? Szukasz ciekawszej alternatywy? A może uważasz, że nic tak nie dodaje uroku letnim wieczorom, jak blask ognia? Świetnym wyborem do Twojego ogródka okaże się palenisko ogrodowe, nad którym można piec i grillować jedzenie. To przenośna lub wolnostojąca konstrukcja, zazwyczaj dość niska, w postaci misy ograniczającej zasięg płomieni. Dym uwalnia się bezpośrednio do powietrza, a całość jest czymś w rodzaju niebrudzącego, bardziej stylowego ogniska.

Palenisko ogrodowe – plusy:

  • dobrze sprawdzają się nawet na niewielkich przestrzeniach w ogrodzie
  • przy palenisku można siedzieć w okręgu, co nadaje wieczorom szczególny klimat porównywalny z chwilami spędzonymi przy ognisku
  • łatwy dostęp do pieczonych lub grillowanych potraw
  • swoboda zmiany miejsca usytuowania

Minusy paleniska ogrodowego:

  • zdecydowanie nie nadaje się na balkon – za bardzo przypomina ognisko
  • otwarty ogień paleniska ogrodowego może zagrażać małym dzieciom – to kiepski wybór dla młodych rodziców

Ponadto w Twoim ogródku, na tarasie lub balkonie mogą sprawdzić się Patelnie Muurikka, które nadają się do grillownia na palniku gazowym albo na żarze ogniska. Przygotujesz w nich zdrowy posiłek dla wielu osób jednocześnie. Nie musisz też czekać na długie ogrzewanie się powierzchni patelni. Już po chwili możesz zacząć grillowanie, uzyskując kruche i soczyste mięsa. Co ważne, patelnia zabezpiecza przed spalaniem tłuszczu i wnikaniem szkodliwych związków w jedzenie. Dobrze, gdy akcesorium ma uchwyty lub nóżki zwiększające wygodę użytkowania.

Grillowanie to wszechstronna technika kulinarna i wspaniały sposób na spędzanie czasu na świeżym powietrzu. Wymaga od nas minimum wysiłku i zapewnia miłą, relaksującą atmosferę. Grille ogrodowe to zdecydowanie sprzęty, które warto mieć w swoim ogródku, na tarasie albo balkonie. Różnorodność modeli sprawia, że można dobrać sprzęt idealnie spełniający nasze oczekiwania i cieszyć się beztroskimi chwilami spędzonymi w gronie najbliższych i przy pysznych, grillowanych potrawach.

Grille ceramiczne

Grille ceramiczne są wielofunkcyjnymi urządzeniami do przygotowywania potraw na świeżym powietrzu. Służą do pieczenia, grillowania, wędzenia, a nawet do powolnego gotowania w niższej temperaturze. Sprzęty inspirowane są tradycją przyrządzania posiłków w glinianych naczyniach, pozwalających na równomierny rozkład ciepła i zachowanie wyjątkowego smaku jedzenia. Grille ceramiczne typu kamado mają owalny kształt kojarzący się z dużym jajkiem. Ich sposób działania nawiązuje do chińskiej techniki gotowania (spopularyzowanej w Japonii właśnie pod nazwą kamado) w ceramicznym piekarniku. Specjalny gliniany garnek umieszczano nad paleniskiem zasilanym drewnem. Na podobnej zasadzie działają współczesne grille ceramiczne węglowe. Urządzenia o charakterystycznym owalnym kształcie trafiły na rynek w latach 80. XX wieku.

Grille ceramiczne wykorzystują obieg powietrza rozgrzewanego żarem powstającym z węgla. Mają podwójnie izolowane ściany, wytrzymały ruszt oraz pokrywę zamykającą całość konstrukcji. Popiół wyciąga się z urządzenia przez boczną szufladę. W grillach kamado dolny otwór wentylacyjny gwarantuje niezakłócony dostęp powietrza do wewnątrz. Z kolei w górnej części, w pokrywie, znajduje się termometr pozwalający kontrolować temperaturę w środku grilla. Zamknięta konstrukcja umożliwia korzystanie z urządzenia przez cały rok, również w deszczową pogodę. Grille ceramiczne są zasilane węglem albo drewnem. Niekiedy spotyka się również grille gazowe ceramiczne bądź elektryczne. Urządzenia typu kamado należą do sprzętów luksusowych, polecanych zarówno dla pasjonatów grillowania, jak i dla profesjonalnych kucharzy.

Grille ceramiczne – plusy:

  • zapewniają równomierne rozchodzenie się ciepła
  • szybko nagrzewają się do wysokich temperatur
  • powłoki z ceramiki nie rozgrzewają się od zewnątrz (inaczej niż metal), dlatego grille ceramiczne pozostają bezpieczne w użytkowaniu – nawet jeśli zewnętrznych części używanego grilla dotknęłoby dziecko, nie powinno skończyć się to poparzeniami
  • urządzenia zużywają niewiele węgla – są ekonomiczne i bardziej przyjazne środowisku niż standardowe grille węglowe
  • powłoka ceramiczna nie wpływa na smak potraw
  • grille są wytrzymałe i wykonane z wysokogatunkowych materiałów
  • urządzenia słyną z wszechstronności – w kamado można przyrządzać mięsa, ryby, delikatne owoce morza, sery, warzywa, owoce, a nawet upiec w nich chleb, pizzę lub ciasto
  • zapewniają niezrównany smak potraw i soczyste, idealnie przygotowane składniki
  • grille kamado są dostępne w wielu rozmiarach
  • nadają się do używania na zewnątrz przez cały rok, nawet przy minusowych temperaturach powietrza (nie więcej niż -10 stopni), to sprzęty wielosezonowe
  • można precyzyjnie kontrolować temperaturę wewnątrz zamkniętej konstrukcji

Grille ceramiczne – minusy:

  • dość wysoka cena
  • nietypowy wygląd grilli nie każdemu przypadnie do gustu
  • aby rozszerzyć możliwości grilla, należy dokupić do niego markowe akcesoria, pasujące do posiadanego modelu
  • trzeba zachować dużą ostrożność przy otwieraniu pokrywy, by uniknąć poparzenia, najlepiej zacząć od uchylenia jej na 5 cm, a następnie odchylić ją szerzej
Bestsellery
Fotel rozkładany Bondi Lava
Fotel rozkładany Bondi Lava

2 250,00 zł

szt.
Leżak aluminiowy Delta Lava
Leżak aluminiowy Delta Lava

3 350,00 zł

szt.
Zestaw obiadowy 4 os. Elle Belt
Zestaw obiadowy 4 os. Elle Belt

10 750,00 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium