Meble do restauracji spełniają zupełnie inne zadania niż meble umieszczane w prywatnych domach i mieszkaniach. Z pozoru w obu przypadkach krzesła i stoły służą wyłącznie do siedzenia i podawania posiłków, lecz wyposażenie restauracji jest znacznie intensywniej eksploatowane. Sprawdź, jakie cechy powinny posiadać meble umieszczane w lokalach gastronomicznych.
Estetyczne i wygodne meble
Meble do restauracji przede wszystkim powinny zachęcać gości do wstąpienia do lokalu lub zajęcia miejsc w ogródku. Ważne jest zadbanie o estetykę wyposażenia, gdyż to ona jest pierwszym, co oceniają klienci. Poszczególne elementy powinny być do siebie dopasowane, by podkreślać styl wnętrza i wskazywać, do jakiej grupy gości kierowana jest oferta lokalu. Unikanie przypadkowego łączenia mebli pomaga stworzyć unikalny styl restauracji, podkreślając jej nowoczesność, zamiłowanie do tradycji lub rustykalnych, lokalnych potraw.
Istotna jest również wygoda. Meble do restauracji powinny zapewniać komfort podczas spożywania posiłku, picia kawy oraz oczekiwania na zamówione dania. Jeżeli krzesła, sofy lub fotele będą niewygodne, goście będą szybko wychodzić z lokalu i rzadko do niego wracać. Dobrym wyborem są meble o ergonomicznym kształcie, które zapewniają komfort nawet podczas długiego siedzenia.
Trwałość i łatwość w utrzymaniu czystości mebli
Wyposażenie restauracji jest użytkowane znacznie intensywniej niż meble wykorzystywane w domach. Codziennie w lokalu przyjmowanych jest wielu gości, dlatego stoliki i krzesła są wielokrotnie sprzątane, odsuwane i narażone na kontakt z żywotnością. Meble do restauracji powinny być odporne na uszkodzenia mechaniczne, pękanie oraz odbarwienia. Dzięki temu posłużą dłużej, zachowując nienaganny wygląd. Wysoką trwałością cechują się meble wykonane z technorattanu, aluminium, drewna teak i żywicy syntetycznej. W nowoczesnych aranżacjach sali restauracyjnych i ogródków sprawdzą się również krzesła z siedziskami z tekstyliny, która jest równie wytrzymałym i odpornym na zabrudzenia materiałem. W przypadku ogródków restauracyjnych powinno się sprawdzić, czy wybrane meble są odporne na działanie czynników atmosferycznych. Wysoką odporność na warunki pogodowe wykazuje aluminium, z którego wykonuje się podstawy mebli restauracyjnych i wypoczynkowych do użytku całorocznego.
Meble ogrodowe do restauracji i wyposażenie do wnętrz powinno cechować się łatwością w utrzymaniu czystości. Jest to ważne, gdyż obsługa lokalu powinna móc szybko posprzątać miejsca dla gości po ich odejściu od stolika, a także przygotować wyposażenie na otwarcie restauracji. Dobrym wyborem są meble, które wystarczy przetrzeć wilgotną ściereczką, by usunąć z nich wszelkie zabrudzenia. Dodatkowo powinno się sprawdzić odporność wybranych mebli na działanie detergentów, używanych w restauracjach do dezynfekcji i usuwania trudniejszych plam.
W przypadku mebli do ogródka restauracyjnego istotne jest sprawdzenie, jak przebiega ich konserwacja i pielęgnacja wyposażenia przed rozpoczęciem sezonu. Meble drewniane mogą wymagać malowania i impregnacji. Wyjątkiem jest drewno egzotyczne, na przykład teak, które dzięki obecności olejków jest naturalnie zabezpieczone przed działaniem promieniowania UV i niskich temperatur. Meble aluminiowe, technorattanowe i z żywicy syntetycznej wystarczy spłukać obficie pod bieżącą wodą.
Pojedyncze krzesła czy zestawy?
Meble do restauracji można kupić zarówno w zestawach, jak i pojedynczo. Zestaw mebli obiadowych sprawdzi się, jeżeli chce się urządzić restaurację „od zera” i wymienić w niej wszystkie meble na wyposażenie utrzymane w jednym stylu. Pojedyncze krzesła, na przykład hokery, można zamówić w przypadku budowy baru dla gości lub wymiany uszkodzonego wyposażenia.
Meble w zestawach lepiej sprawdzają się, gdy chce się mieć pewność, że wszystkie elementy wyposażenia będą do siebie dobrze dopasowane. W skład zestawu wchodzą krzesła i stoły, które stworzą spójny klimat wnętrza. Z pojedynczych mebli można natomiast stworzyć własną, unikalną aranżację, która wyróżni restaurację na tle innych lokali.